2012. december 8., szombat

Hollandia 1. nap

November végén Hollandiába indultunk turnézni, ahol is 5 nap alatt 5 különböző városban adtunk koncertet.
Legelső étel, amit fogyasztottunk az még a határ előtt már-már szokásossá vált Marché kútnál történt. ( lehet indítani kellene külön Marché kutas bejegyzéseket is :) )
Jó hír viszont az eddigi lehangoló Marché-s élményekhez (1000ft-os kenyér és társai), hogy megtaláltuk a legjobb ár/érték arányú ételt, ami még finomnak is mondható.


Nem, nem a zöld bokor az, hanem a mellette meghúzódó bundás kenyér. Vagyis inkább bundás bagett. Tojást még el tudnánk rá képzelni, de egyáltalán nem volt rossz, friss volt, akkor sütötték ki, nem tocsog az olajban, pici só. Mindez 200ft-ért, ami a Marché-s árakhoz képest ajándék. A képen nem látszik, de méretre is rendben van, úgyhogy mindenkinek ajánljuk, ha már ilyen helyen kénytelen enni, akkor ezt válassza!



Első koncertünk Deventerben volt, egy kis jazz clubban. http://burgerweeshuis.nl/ A '90-es években ez a hely, nagyon felkapott volt, több világsztár is tiszteletét tette, de már elmúltak azok az idők.
Itt fogyasztottuk első vacsoránkat. Első találkozás a holland konyhaművészettel. Nem sajnálták tőlünk a dolgokat, mint a képen is láthatók, mi mégse vágtuk hanyatt magunkat. Leginkább sótlannak találtuk az ételeket. Ez az egész utazásunkra jellemző volt, hogy mindenütt kértük a sót. 

Leves:


A hollandoknál nagyon jellemző a (bébi)püré leves. Igazából nem tudtunk rájönni mit ettünk pontosan, de répa, zeller, gomba biztos volt benne. Együtt találgattuk, hogy vajon mik lehetnek az összetevők, valaki szerint csak zeller leves volt, valaki szerint csak gomba. Kérdeztük, hogy mit kapunk, de egyfelől nem tudták ők se pontosan mi az, másrészt angolul sem tudtak mindent elmondani. (azért sajnos én se vagyok otthon zöldség terén). Kis pirított bagett-et szolgáltak fel hozzá, nagyon finom, meleg ropogós volt, a leves kis csészében érkezett, mikor megsóztuk már-már ízletesnek is mondható volt, de azért szokatlan annak, aki jóféle húsleveseken nőtt fel. Kétségtelen viszont, hogy nagyon egészséges és laktató is.

Főételnek az egész bárpultot kipakolták nekünk köretekkel és húsokkal. Előbbit nagyon variálják. A krumpli (püré) minden formájában és variációjában bemutatkozott. Volt reszelt répával összeforgatva, hagymával keverve, és spenótosan. Megoszlottak a vélemények, hogy kinek mi ízlik, az biztos, hogy szerintünk egy csipet sót nem láttak a burgonyák. Úgyhogy neki álltunk ezt is bőszen sózni. A répás krumpli számomra talán a leggyengébb volt. Nem jöttek össze az ízek. A hagymás volt talán a leghétköznapibb, a spenótos pedig érdekes volt, de nekem bejött.


Ehhez jött mindenféle kiegészítő. Bár a fotóról lemaradt, de volt sima káposztasaláta is, de hagyományos uborka, és gyöngyhagyma is akadt. Dijoni mustár is volt a kolbászokhoz, valamint az a sárga szósz, vagy nem is tudjuk igazából micsoda, ami mindenkinek nagyon ízlett. Kicsit mustáros, picit ecetes, szerintem apró bab szemek lehettek benne, ez is ilyen pürészerű, de a húshoz szolgált mártogatáshoz. Különleges, de finom íze volt.


Három féle húst ettünk. Csirkét, húsgolyót, és virslit. Ezek viszont rendben voltak, semmi olyat nem tudtunk felfedezni, mint ami otthon nem lenne. Finoman voltak elkészítve, átsűlve, úgy ahogy kell. Bár én nem vagyok húsgombóc párti, főleg, amelyik kicsit ilyen trutymós szószban van, de jóféle húsból volt, fűszeresen, aki az ilyet szereti, ez biztos tetszene neki.




És íme a megpakolt tányér. A krumpli pürét nem tudtam annyit sózni, hogy élvezhetően ízletes állapotba kerüljön, de azért becsülettel ettem. Ezek után mondjuk kellett kicsit ejtőznünk koncertkezdésig, mert fulladásig voltunk.



Végül kaptunk egy smoothie-t is, ami odakint nagyon megy. Legalább is több helyen is belebotlottunk. Ezt sem sikerült megállapítani, hogy pontosan mik lehetnek benne, de banán, ananász, alma, és kiwi biztosan volt. Ez mondjuk nem egy olyan ital, amit nagyon el lehet rontani. Sűrű, egészséges, laktató és finom.




Dani

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése